Klopsiki w kremowym sosie selerowym
Porcje: 2
Czas przygotowania: 45 minut
SKŁADNIKI:
375 g mięsa mielonego
1 łyżka bułki tartej
2 ząbki czosnku
½ cebuli
1 łyżka tartego parmezanu
½ szkl. śmietany kremówki
1 jajko
1 mała szalotka
2 łodygi selera naciowego
1 kieliszek białego wina wytrawnego
4 liście laurowe
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki masła
3 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
Sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Obrać czosnek i szalotkę. Pokroić w drobną kosteczkę.
Wrzucić do garnuszka z 2 listkami laurowymi i połową masła.
Podsmażyć na średnim ogniu. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będą chłodne, wyjąć listek laurowy i dodać do mielonego mięsa.
Wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać parmezan i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze wyrobić i uformować niewielkie klopsiki. Pozostałe masło rozgrzać na patelni i obsmażyć klopsiki. Kiedy będą złote przełożyć do oddzielnego naczynia.
Na patelnię wrzucić cebulę, tymianek i liście laurowe. Kiedy będzie złocista dodać seler pokrojony w plasterki i smażyć razem ok. 3 minut.
Dodać wino i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Dodać klopsiki. Na małym ogniu gotować razem przez ok. 6 minut, aż sos się zredukuje.
Doprawić solą i pieprzem do smaku jeśli to potrzebne.
Podawać posypane świeżą natką pietruszki.