Empanadas z pomidorami i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g mleka
50 g masła
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
50 g selera naciowego
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
200 g pomidorów
5 g oliwy
Szczypior
Sól i pieprz
0,5 łyżeczki oregano, słodkiej i ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
Seler naciowy, pieczarki, cebulę, czosnek, pomidory oraz szczypior kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim seler, pieczarki, cebulę.
Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, pomidory i szczypior. Doprawiamy do smaku. Smażymy, aż woda z patelni odparuje, następnie farsz przekładamy na talerz i schładzam.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Miękkie mało, mleko, żółtko, sól oraz mąkę przekładamy do miski i zagniatamy gładkie jednolite ciasto.
Następnie zawijamy je w folię i schładzamy w lodówce przez 10 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części, z każdej robimy kulkę i rozwałkowujemy ją na cienki placek.
Na środek placka wykładamy porcję ciasta i sklejamy pieroga, za pomocą widelca.
Pieczemy w 220*C przez ok 25 min.