Kurczak z brzoskwinią i ryżem
SKŁADNIKI:
200 g udek kurczaka bez kości
200 g brzoskwiń z puszki
70 g selera naciowego
1 ząbek czosnku
0,5 cm korzenia imbiru
Papryczka chilli
10 g soku z cytryny
10 g oliwy
70 g mleczka kokosowego
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
sól i pieprz
Szczypior
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka i brzoskwinię kroimy w kostkę. Selera i papryczkę kroimy drobno. Mięso przekładamy do miski, dodaję sok z cytryny, papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty imbir.
Doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 1h, aby mięso nabrało smaku.
Mięso i seler przekładamy na patelnię, podsmażamy, aż stracą surowość. Następnie dodajemy brzoskwinię oraz mleczko kokosowe. Smażymy przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Gotowy sos posypujemy pokrojonymi drobno szczypiorkiem.
Podajemy z ryżem ugotowanym razem z groszkiem i marchewką.