Warzywny pasztet z selera naciowego
SKŁADNIKI:
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
4 łodygi selera naciowego
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 batat
1 cebula
4 ząbki czosnku
Olej do smażenia
garść ugotowanych suszonych grzybów
sól i pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
kmin rzymski
kolendra
gałka muszkatołowa
mielone siemię lniane 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę ugotuj do miękkości (w wodzie bez soli w proporcji 1:2). Warzywa obierz i posiekaj kostkę.
Rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Duś do miękkości ok 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmij ziele angielskie i liście laurowe i całość przełóż do malaksera.
Dodaj soczewicę, grzyby, czosnek, siemię lniane i resztę przypraw. Zmiel na jednolitą masę i przełóż do formy wyłożonej papierem.
Piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut. Pozostaw do wystygnięcia przed podaniem.