Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera
SKŁADNIKI:
400 g ciecierzycy z puszki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Surówka:
2 łodygi selera naciowego
1 szkl. posiekanej białej kapusty
1 zielony ogórek
½ pęczka natki pietruszki
SOS TAHINI
1/4 szklanki pasty tahini
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 łyżki ciepłej wody
sok z 1/2 cytryny
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę odcedzić i dobrze osuszyć.
Wsypać do miski, polać oliwą i wymieszać z przyprawami.
Piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Seler i ogórka kroimy w cienkie plasterki. Natkę drobno siekamy. Umieszczamy w dużej misce razem z kapustą.
Składniki sosu umieszczamy w słoiku, zakręcamy zakrętkę i energicznie mieszamy.
Polewamy warzywa i dokładnie mieszamy.
Podajemy z pieczoną ciecierzycą.