Selerowo-cynamonowe ciasteczka
SKŁADNIKI:
1 szklanka selera naciowego (około 4-5 łodyg)
1 małe jabłko, drobno posiekane
2 szklanki mąki (może być bezglutenowa)
1 1/2 szklanki brązowego cukru lub innego słodzidła
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, brązowy cukier, masło, jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon i proszek do pieczenia.
Wyrób na gładką masę (można użyć robota kuchennego).
Seler pokrój w drobną kostkę, a jabłko zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Wymieszaj ostrożnie z pozostałą masą (będzie dość “lepkie”- to normalne).
Wyłóż po łyżce ciasta na blachę, oddalając ciasteczka o około 1,5 cm od siebie (możesz też użyć foremki na np. magdalenki).
Piecz przez 10-12 minut, aż ciasteczka będą złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i zostaw do schłodzenia. Przechowuj w słoiku do max. tygodnia.