Zielona shakshuka z selerem naciowym
Porcje: 2
Czas przygotowania: 10 minut
SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łodygi selera naciowego
Garść szpinaku
Pół mini sałaty rzymskiej
1/3 cukinii
Kumin
Sól
Pieprz
Pieprz cayenne
1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
Seler kroimy w cienkie plasterki.
Sałatę szatkujemy.
Cukinie kroimy w kostkę lub za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa ok. 2 minut, doprawiając je do smaku kuminem, solą, pieprzem i cayenne.
Robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Czekamy aż białka się zetną (można wstawić patelnię do piekarnika albo przykryć pokrywką, uważając by żółtka nadal były płynne).