Sos warzywny z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
200 g selera naciowego
500 g pomidorów
250 g marchewki
250 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu
0,5 łyżki cukru
Sól do smaku
30 g oliwy
100 g koncentratu
PRZYGOTOWANIE
Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwiej zdjąć z nich skórkę.
Seler, czosnek, marchew kroimy w plastry, cebulę kroję w piórka, a pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę.
Do garnka dodajemy oliwę i podsmażamy na nie twarde warzywa, aż lekko zmiękną. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory i koncentrat, duże przez kilka minut.
Doprawiamy octem, cukrem oraz solą. W wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach układamy ciasno sos. Słoik zakręcamy (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracamy uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.
Pasteryzowanie: Słoiki pasteryzujemy na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładamy ścierkę, ustawiamy na niej słoiki, zalewamy letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotujemy słoiki 20 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia.
Gotowe przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.