Comida por quilo
SKŁADNIKI:
Sos pomidorowy:
100 g cebuli
150 g pomidorów krojonych z puszki
5 g oleju
Sól i pieprz
Szczypta cukru
Sos warzywny:
• 5 g oleju
50 g papryki
50 g selera naciowego
50 g bakłażana
50 g cukini
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
Ziemniaki:
200 g ziemniaków
5 g oleju
Sól
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki kroimy w ósemki, polewamy olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczwmy w 220*C przez 20 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku. Czekamy kilka minut, aż sos się zredukuje.
Kolejno przygotowujemy sos warzywny. Paprykę, seler naciowy, cukinię i bakłażana kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez 3 minuty paprykę i selera, następnie dodajemy cukinię oraz bakłażana. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze przez 1 minutę.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.