Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami
Porcje: 4
Czas przygotowania: 35 minut
SKŁADNIKI:
Pulpeciki
1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1/2 szkl. Bułki tartej
łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
1/2 szkl. tartego parmezanu
Zupa:
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
2 duże marchewki pokrojone w kostkę
2 łodygi selera pokrojonego w plasterki
3 ząbki czosnku przeciśniętęgo przez praskę
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
8 szkl. bulionu
1 szkl. drobnego makaronu np. orzo
4 szklanki młodego szpinaku
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki pulpecików. Z powstałej masy uformować niewielkie kulki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć klopsiki na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić cebulę, marchewkę i seler.
Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut aż warzywa lekko zmiękną. Dodać czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano i smażyć jeszcze przez minutę.
Przełożyć do garnką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić makaron i podsmażone pulpeciki.
Gotować 15 minut.
W ostatniej minucie gotowania dodać szpinak.