Zanzibarska pizza z selerem naciowym
Ta potrawa afrykańska jest nazywana pizzą, ale w rzeczywistości ten zanzibarski specjał to placki z cienkiego ciasta, w których wnętrzu kryje się aromatyczny, mięsny farsz.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
½ szkl. wody
½ szkl. oleju
Nadzienie:
500g mielonej wołowiny
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
3-4 posiekane papryczki chilli
1 czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego drobno posiekanego
6 jajek
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Z mąki, oleju, wody i soli wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 6 części, uformować kule i posmarować olejem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na czas robienia farszu.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebule, czosnek, chilli i seler (uważając by się nie przypaliły).
Dodać mięso i ciągle mieszając smażyć, aż mięso się zarumieni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kulę ciasta cienko rozwałkować (szczególnie na brzegach), na środku ułożyć 2 łyżki farszu, wbić jajko i rozbełtać.
Zawinąć boki ciasta jak kopertę, zostawiając środek.
Smażyć z obu stron na złoto na rozgrzanej patelni.
Podawać np. z ostrym sosem mango.