Makaron z sosem bolońskim – z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
200 g mięsa mielonego z łopatki
50 g cebuli
100 g selera naciowego
1 ząbek czosnku
150 g świeżych pomidorów
200 g passaty pomidorowej
50 g wody z gotowania makaronu
150 g makaronu spaghetti
10 g oleju
10 g sosu sojowego
10 g tartego sera grana padano
0,5 łyżeczki ostrej papryki, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, bazylii, cukru
Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy porcję wody z gotowania makaronu, którą wykorzystamy do sosu.
Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, następnie dodajemy mięso.
Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory oraz seler naciowy, podsmażamy przez ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodajemy passatę i wodę z gotowania makaronu. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Sos gotujemy przez ok. 1h. Gdy woda odparuje i sos się zredukuje, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Na koniec posypujemy startym serem grana padano.