Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek)
½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sól
Cebula
2 szklanki posiekanego selera naciowego
Sos:
3/4 szkl. bulionu
1/4 szkl. Sosu sojowego
3 łyżeczki octu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Pokroić kurczaka w cienkie paseczki i umieścić w misce.
Dodać 1/2 łyżeczki skrobi, 1 łyżeczkę pieprzu i sól. Wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek był oblepiony w przyprawach i skrobi. Odstawić do lodówki.
Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. W tym czasie pokroić cebulę i seler i podsmażyć na patelni.
Kiedy warzywa się zarumienią dodać kurczaka i dobrze wymieszać. Smażyć do momentu aż kurczak będzie złoty.
W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu.
Dodać do kurczaka i warzyw, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień na mały i dusić pod przykrywką aż wszystkie składniki będą miękkie.
Podawać z ryżem jaśminowym lub z komosą ryżową.