Wegańskie wytrawne mufffiny
Porcje: 6
Czas przygotowania: 55 minut
SKŁADNIKI:
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
4 łyżki wody
½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3 ząbki czosnku
¼ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
¼ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
3 szklanki gotowanej soczewicy (czarnej, brązowej lub zielonej)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 szklanka bułki tartej (w razie potrzeby bezglutenowa)
sól do smaku
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj zmielone nasiona lnu z wodą i odstaw na bok.
Podsmaż cebulę w niewielkiej ilości tłuszczu na średnim ogniu, aż będzie miękka i lekko przezroczysta.
Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.
Dodaj seler i marchewkę i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
Podsmażone warzywa przełóż do misy blendera. Dodaj ugotowaną soczewicę, zioła, 2 łyżki ketchupu, musztardę, bułkę tartą, mieszankę lnu i wody, sól i pieprz do smaku.
Blenduj aż składniki dobrze się połączą. Napełnij foremki do muffinek mieszanką z soczewicy i mocno ubij każdą z nich. Piecz przez 25 do 30 minut.
Wyjmij paszteciki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia ok 5- 10 minut.
Ostrożnie wyjmij i podawaj z sezonową sałatką i kaszą. W wersji wegetariańskiej możesz zamienić len z wodą na 1 jajko.
Muffinki dobrze smakują np. sosem grzybowym.