Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem
SKŁADNIKI:
50 g kaszy gryczanej palonej
100 g twarogu półtłustego
80 g selera naciowego
40 g cebuli
5 g oleju
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Ciasto:
250 g mąki
120-125 g zimnej wody
5 g oleju
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodaję olej i wodę.
Składniki zagniatamy kilka minut, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Selera i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy. Warzywa podsmażamy na oleju, aż warzywa się zeszklą.
W misce łączymy warzywa, kaszę i twaróg.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi formujemy wałek i kroję na 20 równych części.
Formujemy z nich kuleczki, które rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki okrąg, który następnie wypełniamy równą porcją farszu i zamykamy pieroga.
Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.