Ryba po tajsku z selerem naciowym
Porcje: 4
Czas przygotowania: 35 minut
SKŁADNIKI:
4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie
Garść świeżej bazylii
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy
Sos:
4 łyżeczki sosu ostrygowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE
Paprykę i seler pokroić w cienkie małe paseczki.
Liście bazylii zwinąć w rulonik i cienko poszatkować.
Rybę dokładnie osuszyć. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej filety na złoty kolor.
W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu.
Kiedy ryba będzie gotowa, przełożyć ją do płaskiego średniego naczynia i przykryć folią aluminiową.
Na patelnię po rybie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez kilka sekund.
Wlać przygotowany wcześniej sos i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić pokrojone warzywa i dusić razem około 3 minut (warzywa muszą być miękkie ale nadal chrupiące).
Na sam koniec dodać ¾ posiekanej bazylii i dusić jeszcze minutę.
Powstałym sosem zalać usmażoną wcześniej rybę.
Posypać pozostałą świeżą bazylią. Podawać z ryżem.