Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą
SKŁADNIKI:
¾ szklanki czarnej, brązowej lub zielonej soczewicy
1 arkusz ciasta francuskiego
1 łyżeczka oleju
1 średnia cebula (drobno posiekana)
1 duża marchewka (drobno posiekana lub starta na tarce)
2 łodygi selera naciowego (drobno posiekane)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub zmiażdżone)
½ szklanki czerwonego wina
Spora garść suszonych grzybów leśnych (namoczonych i drobno posiekanych)
2-3 łyżki mieszanki ulubionych ziół, np. szałwia, rozmaryn, oregano, tymianek
2 łyżki sosu sojowego lub tamari
2 łyżki musztardy dijon
Sól i mielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę dobrze wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinna być miękka ale nie może się rozpadać).
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy wszystkie warzywa, aż będą ładnie zrumienione i lekko miękkie.
Pod koniec smażenia dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy do smaku sosem sojowym, musztardą, solą, pieprzem i ziołami- dokładnie mieszamy, by składniki farszu ładnie się połączyły.
Wykładamy nadzienie równomiernie na ciasto i zwijamy delikatnie w roladę.
Ostrym nożem kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż ciasto ładnie się zarumieni).
Podajemy z barszczem czerwonym.