Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego
SKŁADNIKI:
1 opakowanie tofu
2 łyżki sosu sojowego lub tammari,
1/ 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1/ 2 łyżki sosu gochujang
1 łyżka sosu rybnego lub bezrybnego (opcjonalnie)
Sól/ pieprz do smaku
Olej do smażenia
Kimchi:
1 pęczek selera naciowego
2 łyżki soli
3 l. wody
Pasta:
1 szklanka wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
2 ząbki czosnku, starte na tarce
1 łyżka startego korzenia imbiru
4-5 łyżek płatków chili (gochugaru)
3 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Tofu kroimy w gruba kostkę. Pozostałe składniki mieszamy w misce, tworząc marynatę. Wrzucamy tofu i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim tofu, aż będzie lekko chrupiące.
Podajemy z brązowym ryżem i kimchi z selera.
PASTA I KIMCHI
Seler pokroić na 3 cm kawałki. Wodę wymieszać z solą w dużym garnku i włożyć do niej seler na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy pastę.
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej mąkę ryżową, gotujemy mieszając aż powstanie kleik. Dodajemy słodzidło i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy będzie chłodne dodajemy pozostałe składniki pasty i dobrze mieszamy. Dodajemy odsączony z zalewy solnej seler i dokładnie mieszamy.
Najlepiej użyć do tego dłoni w gumowych rękawiczkach. Przekładamy do glinianego naczynia lub słoika i odstawiamy na minimum 24h.