Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
16- 20 dużych muszli makaronowych
2 łyżki oliwy z oliwek
4 szkl. świeżego szpinaku
4 łodygi selera naciowego
400 g serka ricotta lub typu cottage
1 szkl. tartego sera mozzarella
1 szkl. tartego parmezanu
2 jajka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka włoskich ziół
2 łyżki natki pietruszki
Łyżeczka soli
Łyżeczka pieprzu
3 szkl. sosu marinara
PRZYGOTOWANIE
Muszle ugotować aldente w osolonej wodzie. Seler naciowy pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z posiekanym szpinakiem.
Ostudzić i wymieszać z serami (mozzarelle i parmezanu zostawić odrobine do posypania), przyprawami i rozbełtanym jajkiem.
Za pomocą małej łyżeczki nadziać muszle. Naczynie żaroodporne posmarować sosem marinara i ułożyć na nim nadziane muszelki.
Posypać odrobiną mozzarelli i parmezanu oraz resztą sosu.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 25-30 minut.