Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego
Porcje: 3
Czas przygotowania: 35 minut
SKŁADNIKI:
½ kg mielonego mięsa drobiowego
2 łyżki ostrego sosu chilli
1/4 szkl.drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 jajko
1/2 szkl. Bułki tartek
3 pełnoziarniste bułki lub 6 kromek ciemnego chleba
Liście sałaty
Salsa:
3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
¼ szkl. Jogurtu greckiego
4 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę (razem z liśćmi)
Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Burgery
Mięso mielone przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z ostrym sosem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką tartą.
Podzielić na 3 części i uformować płaskie kotlety.
Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony.
Salsa
W misce wymieszać ser, seler i jogurt.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułkę przekroić na pół. Na spodzie ułożyć liście sałaty. Na to położyć kotlet i 2 łyżki salsy. Przykryć pozostałą częścią bułki.