Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
Oliwa z oliwek
1 duża cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
4 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka oregano
1 listek laurowy
4 szkl. bulionu
3 puszki białej fasoli
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 cytryna
1/2 szkl. natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Oliwę nalać do rondla i na małym ogniu podsmażyć na niej cebulę z dodatkiem soli i pieprzu.
Kiedy się zeszkli dodać seler i doprawić czosnkiem, kuminem, papryką, cayenne i liściem laurowym. Podsmażyć ok. 5 min. na średnim ogniu.
Dodać fasolę i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Po tym czasie odlać 2 szklanki zupy i zmiksować w blenderze na krem.
Dodać do garnka i gotować jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia.
Dodać oliwy z oliwek (wg gustu), natkę pietruszki, tartą skórkę i sok z cytryny.
Podawać z grzanką z pełnoziarnistego chleba.