Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym
SKŁADNIKI:
2 jajka
1 łyżka masła
2 duże brukselki
Ok. 3 cm kawałek pora
½ łodygi selera naciowego
2 łyżki tartego cheddara
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej patelnię i włóż na nią masło. Gdy się rozpuści, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni naczynia, dodaj drobno posiekaną brukselkę, por i seler naciowy, przesmaż.
Jajka roztrzep widelcem z łyżką wody i szczyptą soli. Mieszankę wlej na patelnię.
Odczekaj 10 sekund, aż jajka lekko się zetną na brzegach, a następnie szpatułką (najwygodniej silikonową) zagarniaj jajka z brzegów do środka, równocześnie ruszaj patelnią, aby w powstałe wolne miejsca wpłynęła nie ścięta jeszcze masa jajeczna.
Delikatnie zsuń go na brzeg patelni, aby spadając na talerz zwinął się w luźny rulon. Posyp serem i oprósz pieprzem.