Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem
SKŁADNIKI:
250 g makronu ze szpinakiem lub z zielonego groszku
1 łodyga selera naciowego
½ główki brokuła
Ok. 5 cm kawałek pora
1 ząbek czosnku
¾ szklanki śmietanki
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Opcjonalnie: ser po posypania wierzchu
PRZYGOTOWANIE
Brokuł podziel na różyczki, ugotuj w małej ilości wody- ważne, by nie był rozgotowany.
Na oliwie zeszklij posiekany por, seler naciowy i czosnek. Dodaj kawałki brokułów. Całość zalej śmietanką i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku.
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makron podawaj z sosem, opcjonalnie posypany tartym serem lub serem pleśniowym.