Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym
Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz ulubiony przepis w którym wykorzystacie zarówno seler naciowy i grzyby. Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym to pyszna opcja na uczczenie nadchodzącej jesieni.
Porcje: 3-4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: około 40 minut
SKŁADNIKI:
Opakowanie makaronu tagliatelle
1 mała pierś z kurczaka
2 łodygi selera naciowego
200 ml śmietanki 30%
Sól
Pieprz
Garść posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 duże świeże borowiki lub garść suszonych
2 łyżki masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
Mięso kroimy w kostkę i nacieramy solą i pieprzem.
1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso – z każdej strony na złoto.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, seler w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelnię wrzucamy pozostałą łyżkę masła i dodajemy przygotowane warzywa.
Smażymy minutę na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wrzucamy pokrojone grzyby (jeśli używamy suszonych namaczamy je wcześniej w wodzie).
Dusimy wszystko razem pod przykryciem aż do miękkości.
Zalewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.
Dusimy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.