Szwedzkie klopsiki z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego z łopatki
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
50 g selera naciowego
1 jajko
50 g bułki tartej
Sól i pieprz
Sos pieczeniowy:
200 ml bulionu
10 g oleju
20 g mąki
sól, pieprz
Sos żurawinowy:
200 g suszonej żurawiny
woda
PRZYGOTOWANIE
Cebulę, czosnek seler oraz jajko przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego zmiksowane składniki, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dokładnie mieszamy i odstawiam na kilka minut, aby bułka wchłonęła nadmiar płynu. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które smażymy na suchej patelni, aż się zarumienią.
Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Rozgrzewam olej, dodajemy do niego mąkę i podsmażamy ją na złoty kolor.
Do zasmażki dodajemy stopniowo bulion, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
Żurawinę drobno kroimy i namaczam ją przez kilka godzin w wodzie.
Następnie żurawinę razem z wodą przelewamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut.
Sos można zblendować lub podać z kawałkami owoców.