Bulion w stylu zero waste
Porcje: 4
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 1,5 h
SKŁADNIKI:
Obierki z ok. 8-10 marchewek
Obierki z ok. 6 pietruszek
Obierki z 4 selerów
2 zielone części pora
łupiny z 4 cebul
łodygi z pęczka natki pietruszki
2 końcówki pęczka selera naciowego
Końcówka kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku w łupinach
5 szt. kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
woda
PRZYGOTOWANIE
Przy obieraniu warzyw trzeba zawsze pamiętać o ich dobrym umyciu.
Obierki można zbierać do foliowej zamykanej torebki lub pojemnika na żywność i trzymać w lodówce. Gdy zbierzemy ich odpowiednia ilość wystarczy wszystko zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
Bulion można przechowywać w słoiku w lodówce lub zamrozić w pojemnikach na kostki lodu.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do zup i sosów.