Sajgonki w stylu zero waste
Porcje: 8
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
SKŁADNIKI:
60 g cienkiego makaronu ryżowego lub sojowego
4 łodygi selera naciowego
10 g suszonych grzybów mun
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 szklanki gotowanego mięsa z rosołu
3 łyżki jasnego sosu sojowego
papier ryżowy
olej do smażenia
sos słodko- kwaśny
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i kroimy w drobniejsze kawałki.
Grzyby zalewamy ciepłą wodą na 20 minut, po czym kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę i seler naciowy kroimy w cienkie słupki (możemy do tego użyć obieraczki julienne).
Mięso drobno siekamy. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy warzywa.
Kiedy lekko zmiękną dorzucamy grzyby, mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę i sos sojowy.
Smażymy razem od czasu do czasu mieszając aż składniki dobrze się połączą.
Pod sam koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Płat papieru ryżowego zamaczamy w lekko ciepłej wodzie aż zmięknie i stanie się elastyczny. Najlepiej zrobić to na głębszym dużym talerzu.
Rozkładamy go na desce do krojenia lub blacie. Na środku wykładamy 1 łyżkę farszu. Zawijamy papier od dołu, potem z lewej i z prawej strony i rolujemy, formując sajgonkę.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej- tyle by nasze sajgonki mogły zanurzyć się w nim do połowy.
Obsmażamy na złoto z każdej strony (najlepiej układać sajgonki sklejeniem w dół, po ok. 4-5 sztuk w zależności od wielkości patelni).
Podajemy z sosem słodko- kwaśnym.