Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym
Porcje: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
SKŁADNIKI:
1 łyżeczka oleju
Filet z kurczaka
4 marchewki
4 cebulki dymki
3 łodygi selera naciowego
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka cukru
1/3 szkl. sosu sojowego
1/4 płatków chilli
1/4 łyżeczki imbiru
1 ząbek czosku
1 puszka kiełków fasoli mung
2 łyżeczki skrobii
1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanym oleju (najlepiej ryżowym lub kokosowym). Przekładamy do wolnowaru lub dużego garnka.
Marchewki i seler kroimy w słupki. Cebulę dymkę w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa (poza kiełkami) i przyprawy umieszczamy w wolnowarze lub garnku.
Zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i cukier. Wolnowar ustawiamy na 6h a jeśli gotujemy w garnku, dusimy na bardzo małym ogniu ok. godzinę.
Pod koniec gotowania dodajemy kiełki fasoli i zagęszczamy sos wodą wymieszaną ze skrobią.
Podajemy z chińskim makaronem, ryżem lub w wersji niskokalorycznej z zoodles czyli makaronem z cukinii.