Porcje: 8
Czas przygotowania: 1 godzina
SKŁADNIKI:
2 płaty ciasta francuskiego
⅓ szkl. pesto z selera naciowego
żółtko do posmarowania
Choinka z pesto z selera naciowego
PRZYGOTOWANIE
Rozwijamy płat ciasta.
Malujemy na nim choinkę z pesto.
Przykrywamy drugim płatem ciasta i wykrawamy kształt choinki. Pozostałości ciasta zostawiamy na później.
Delikatnie za pomocą noża malujemy na cieście pień drzewa i nacinamy z obu stron cienkie paseczki, zostawiając środek.
Każdą gałąź naszej choinki skręcamy w świderek.
Z pozostałości ciasta wykrawamy 2 gwiazdki, smarujemy pesto, sklejamy razem i umieszczamy na wierzchołku choinki.
Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż choinka będzie złota (ok. 20- 25 minut).