Burgerki Reniferki
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i zrumieni się (około 15 minut).
Przełóż cebulę do miski. Podgrzej kolejną łyżkę oleju na średnim ogniu. Wrzuć seler i jabłko i smaż do miękkości (około 4-6 minut).
Przełóż do miski, dodaj indyka, pietruszkę, sól i pieprz. Dobrze wyrób aż masa będzie klejąca. Uformuj 4 płaskie kotlety.
Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz- jeśli potrzebujesz możesz posmarować je pozostałym olejem. Opiekaj kotlet z każdej strony po 5 minut, aż będą rumiane i dobrze upieczone w środku.
W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj musztardę, majonez, skórkę z cytryny, sok z cytryny i pieprz. Odłóż na bok.
Przekrój bułki na pół i posmaruj majonezem. Umieść posmarowaną częścią na patelni na około 2 minuty (do lekkiego przypieczenia).
Rozłóż mieszankę majonezu na górnych połówkach bułek, a następnie ułóż kotlety z indyka na dolnych połówkach bułek.
Dodaj sałaty i ulubione warzywa.
Przyozdób tworząc nos połówek pomidorka lub oliwek.
Oczy zrób z majonezu i pieprzu, a rogi z rozmarynu lub precelków.