Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego
Porcje: 1
Czas przygotowania: 20 minut
SKŁADNIKI:
4 arkusze papieru ryżowego
1/2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
szczypiorek
1/2 ogórka
Garść liści sałaty i szpinaku
1/2 papryki
Sos:
2 łyżeczki miodu
4 łyżeczki masła orzechowego 100%
1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE
W małej miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu.
Warzywa kroimy w cienkie, równe słupki.
Na duży talerz nalać cieplej wody. Papier ryżowy namoczyć aż będzie elastyczny. Delikatnie rozłożyć na desce do krojenia.
Warzywa ułożyć poziomo po środku arkusza, zostawiając na górze trochę miejsca.
Zwijanie rollsa zaczynamy od zagięcia góry arkusza, tak aby lekko przykrył warzywa, następnie zawijamy boki do środka, tak aby nachodziły lekko na siebie.
Formujemy rolkę zwijając ją jak krokiet.
Spring rolls idealnie sprawdzą się zamiast kanapek, jako lunch do pracy lub przekąska w podróży.