Zupa krem z selera naciowego
SKŁADNIKI:
2 duże pory
1 pęczek selera naciowego
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła klarowanego
2-3 szkl. Wody
Do dekoracji:
Śmietanka 30%
Oliwa z oliwek
grzanki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Pora i seler drobno pokroić.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni zeszklić seler z czosnkiem. Dodać seler, sól i pieprz i razem podsmażyć ok. 4-5 minut.
Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać je 2 szkl. wody. Dusić pod przykryciem ok 10 minut (do miękkości).
Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolać pozostałą wodę i jeszcze raz zagotować.
Po nalaniu do miseczki przyozdobić słodką śmietanką i oliwą.
Można również dodać grzanki.