Sałatka z ogórków i selera naciowego
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
Umyte i osuszone ogórki, czosnek oraz seler kroimy w plastry, a cebulę w piórka.
Przekładamy do miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 1h, aby warzywa zmiękły.
W międzyczasie gotujemy wszystkie składniki potrzebne do zalewy. W wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach układamy ciasno warzywa.
Do każdego słoika dodajemy po jednym liściu laurowym i ziele angielskie.
łoiki zakręcamy. Zwracamy uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.
Słoiki pasteryzujemy na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładamy ścierkę, ustawiamy na niej słoiki, zalewamy letnią wodą i gotujemy.
Od momentu zagotowania się wody, gotujemy słoiki 15 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek.
Wyjmujemy słoiki z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia.