Zupa rybna z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
3 łyżki masła
1 duży por (tylko białe i jasnozielone części, opłukane, pokrojone w półplasterki)
3 duże ziemniaki (pokrojone w kostkę)
2 duże marchewki (pokrojone w kostkę)
4 łodygi selera naciowego (pokrojonego w kostkę)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 liść laurowy
1 szklanka wody
4 szklanki bulionu rybnego (lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu rybnego)
400 g świeżego fileta z łososia lub innej ryby, (bez skóry i ości)
1 szklanka śmietany 12%
Kilka ziaren ziela angielskiego
½ szklanki posiekanego świeżego koperku
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim pory- 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, marchewkę, sól, pieprz, liść laurowy, wodę i bulion rybny.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj tak przez 15 minut.
Dodaj kawałki łososia, śmietanę, ziele angielskie i około trzech czwartych świeżego koperku (odłóż 2 łyżki do podania).
Gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, aż łosoś będzie gotowy.
Delikatnie wymieszaj, aby nie rozbić kawałków ryby. Dopraw do smaku.
Podawaj zupę posypaną świeżym koperkiem i kawałkiem pełnoziarnistego chleba z masłem.