Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)
SKŁADNIKI:
4 duże jajka lub 5 średnich
3 średnie ziemniaki
1 mała cebula
1 papryka
2 łodygi selera naciowego
100 ml oliwy z oliwek
Sól
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Paprykę w kostkę, a seler w plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę na małym ogniu- nie może zacząć się dymić. Wrzuć warzywa, posól i duś aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozlatywać.
Od czasu do czasu wszystko przemieszaj. Zajmie to ok. 15- 20 minut.
Odcedź warzywa z tłuszczu- oliwę możesz wykorzystać później do smażenia np. wytrawnych placuszków. Jajka zmiksuj z odrobiną soli i wlej na warzywa.
Przykryj pokrywką i smaż aż spód dobrze się zetnie.
Przykryj patelnie dużym płaskim talerzem i obróć patelnie.
Zsuń i podsmaż jeszcze przez ok. 1-2 minuty.
Podawaj na ciepło jako np. śniadanie lub na zimno pokrojoną w kawałki jako tapas.