Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem
Porcje: 4
Czas przygotowania: 35 minut
SKŁADNIKI:
1 duża paczka jarmużu bez łodyg (ok. 8 szklanek)
1 dynia piżmowa
Szklanka pestek granatu
1 opakowanie sera koziego
2 łodygi selera naciowego
200 g ugotowanej kaszy bulgur
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól/ pieprz/ rozmaryn/ czosnek
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Dynię obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne, przekrój na pół i pokrój w plasterki.
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą i posyp przyprawami.
Piecz około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru i miękkości. W tym czasie wymieszaj w słoiku wszystkie składniki dressingu.
Do dużej miski włóż drobno posiekany jarmuż, upieczoną dynię, pokrojony w plasterki kozi ser, kaszę i pestki granatu.
Zalej wszystko dressingiem i wymieszaj.
Odstaw na 15 minut aż smaki się połączą.