Pizza walentynkowa
SKŁADNIKI:
Ciasto:
220 ml wody o temperaturze ok. 37°C
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
20 ml oleju
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Dodatki:
½ szkl. Sosu marinara
1 łodyga selera naciowego
10 plasterków salami
PRZYGOTOWANIE
Z salami nożyczkami wytnij serduszka. Seler pokrój w cienkie plasterki. Do wody dodaj cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia. Dodaj olej, mąkę i sól. Zagnieć ciasto i przykryj je ściereczką.
Pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Przełóż je na blaszkę do pieczenia, uformuj serce, posmaruj sosem i ułóż dodatki.
Piecz ok. 15-25 minut w mocno nagrzanym piekarniku (220 st. C).