Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
1 op. Ciasta francuskiego
200 g. wędzonego boczku
1 op. Niebieskiego sera pleśniowego
4 czerwone cebule
4 łodygi selera naciowego
Łyżeczka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE
Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć na chrupko i odłożyć na bok.
Cebulę i seler pokroić w cienkie plasterki i smażyć na małym ogniu na wytopionym z boczku tłuszczu.
Posypać cukrem i dusić razem do momentu, aż warzywa się skarmelizują.
Foremki do tartaletek wyłożyć ciastem francuskim. Na każdej ułożyć cebulę z selerem i chrupiący boczek. Ser pokruszyć i posypać tartaletki na wierzchu.
Piec przez ok. 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż brzegi ciasta ładnie się zarumienią).