Harira z selerem naciowym
Harira to niesamowicie aromatyczna marokańska potrawa. Jest ona na tyle wyjątkowa, że można ją zjeść zarówno w tanich barach, ulicznych straganach, jak i drogich i luksusowych restauracjach.
SKŁADNIKI:
250 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika lub puszki)
200 g wołowiny rosołowej
50 g czerwonej soczewicy
1/2 łyżki masła
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
sól i pieprz,
szczypta szafranu,
1 łyżeczka imbiru,
1/3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
½ łyżeczki cynamonu
1 puszka pomidorów
Łyżka passaty pomidorowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Mięso ugotować na małym ogniu do miękkości w 1,5 l wody.
Następnie wsypać suchą soczewicę, dodać masło, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki seler naciowy.
Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Dodać rozdrobnione pomidory i gotować dalej przez kolejne 30 minut.
Wsypać ciecierzycę i dusić dalej razem przez kolejne 10 minut.
Doprawić do smaku. Podawać posypane natką pietruszki.