Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
1 saszetka czerwonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
pierś z kurczaka (mogą być też krewetki, tofu, ciecierzyca)
2 łodygi selera naciowego
Papryka
Garść szpinaku
1 cebula
łyżka sosu rybnego
sok z limonki
cukier brązowy do smaku
PRZYGOTOWANIE
Na tłuszczu w garnku podsmażamy pastę. Kiedy zaczyna mocno pachnieć, zalewamy ją mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając, by dobrze się rozpuściła.
Do tego wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Gotujemy ok. 5 minut i wrzucamy warzywa. Gotujemy razem kolejne 10-15 minut.
Doprawiamy do smaku sosem rybnym, cukrem i sokiem z limonki. Jeśli potrawa wyjdzie zbyt ostra, do dania można dodać mango lub ananasa.
Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z cynamonem i anyżem.