Krewetki po tajsku z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
300 g krewetek
50 g soku z pomarańczy
20 g soku z limonki
50 g cebuli
50 g selera naciowego
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
0,5 cm imbiru
10 g sosu sojowego
5 g miodu
5 g skrobi ziemniaczanej
5 g masła
Kolendra
Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Krewetki oczyszczamy i przekładamy do miski. Cebulę, seler, czosnek, papryczkę, kolendre i imbir drobno siekamy.
Pokrojone warzywa przekładamy do krewetek. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, sos sojowy oraz miód.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut, aby krewetki nabrały smaku.
Po tym czasie część marynaty przelewamy do miski, dodając do niej skrobię i dokładnie mieszamy.
Krewetki smażymy na rozgrzanym maśle przez ok 7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą marynatę ze skrobią i smażymy przez chwilę, aż sos zgęstnieje.