Chłodnik litewski z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
500 ml bulionu
2 łodygi selera naciowego
400 g kefiru
400 g śmietany 18%
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1 duży ogórek
6 rzodkiewek
1- 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
Cukier do smaku
4 jajka na twardo
PRZYGOTOWANIE
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy. Wszystko kroimy w drobną kostkę.
Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego buraczki wraz z łodyżkami. Liście zostawiamy na później. Gotujemy do miękkości ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. (Jeśli nie mamy bulionu- wystarczy że wcześniej 4 łodygi selera naciowego ugotujemy wraz z pietruszką i marchewką).
Liście dodajemy 5 minut przed końcem gotowania. Wszystko studzimy.
Dodajemy kefir i śmietanę. Wrzucamy drobno posiekany seler, szczypior i koperek.
Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, octem i ewentualnie cukrem.
Podajemy ze startym ogórkiem, rzodkiewką i jajkami na twardo.