Delikatna zupa krem z selerem naciowym
Ten przepis to hit dziecięcego menu.
Delikatna zupa- krem pełna witamin i minerałów niezbędnych w prawidłowym rozwoju naszych ukochanych maluchów. Idealna do nauki samodzielnego jedzenia dla bobasów powyżej 6 miesiąca.
SKŁADNIKI:
1 młoda cukinia
2 łodygi selera naciowego
1 duże jabłko
½ cebuli lub pora
1 ząbek czosnku
szczypta delikatnego curry w proszku lub kurkumy
łyżka masła klarowanego
½ szkl. bulionu warzywnego lub rosołu
PRZYGOTOWANIE
Warzywa drobno pokroić, czosnek posiekać. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na maśle na małym ogniu, dodać seler, jabłko i cukinie i chwilkę razem przesmażyć ciągle mieszając.
Zalać wszystko bulionem i dusić pod przykryciem ok. 10 minut aż składniki będą miękkie.
Doprawić do smaku curry i zmiksować na gładko w blenderze. Smakuje doskonale z kaszą jaglaną.