Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
250 g ugotowanych ziemniaków
50 g selera naciowego
35 g cebuli
40 g sera gouda
1 jajko
25 g bułki tartej
5 g oleju
Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i selera kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodaję jajko, podsmażone warzywa, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy do połączenia się składników.
Dodajemy bułkę tartą i mieszamy na jednolitą masę.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Usmażone kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.
Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez noc.