Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem
Porcje: 1
Czas przygotowania: 25 minut
SKŁADNIKI:
Beszamel:
200g liści szpinaku
2 łodygi selera naciowego
50g masła klarowanego
1/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżeczki musztardy francuskiej
sól i pieprz
Do każdej kanapki będziesz potrzebować:
2 kromki chleba
1 jajko sadzone
3 plasterki szynki
2 łyżki beszamelu
50g ulubionego ostrego sera
PRZYGOTOWANIE
W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i podsmaż. Dodaj mleko, musztardę i przyprawy i ciągle mieszając podgrzewaj aż beszamel zgęstnieje.
Seler pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, dodaj szpinak i smaż aż zmniejszy objętość. Dodaj do sosu i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Na blaszce wyłożonej papierem ułóż kromki chleba, posmaruj beszamelem, posyp tartym serem, ułóż szynkę, przykryj drugą kromką. Na wierzchu posmaruj kolejną warstwą beszamelu i sera.
Zapiecz aż ser ładnie się roztopi a chleb lekko przyrumieni.
W tym czasie usmaż jajko sadzone. Ułóż na gotowej grzance, oprósz szczypiorkiem, pieprzem i delektuj się cudownym smakiem.
Jeśli chcesz trochę odchudzić przepis- użyj chleba pełnoziarnistego, szpinak z selerem zblanszuj w wodzie, a na wierzch ułóż jajko w koszulce.