Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką
SKŁADNIKI:
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łodygi selera naciowego, posiekane
1 duża marchewka, posiekana
2 szkl. brukselki pokrojonej w ćwiartki
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka mielonej kolendry (nasiona)
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki płatków chili
Litr bulionu warzywnego
Puszka pomidorów bez skórki
1 szklanka niegotowanej czerwonej soczewicy
4 szkl. pozbawionego łodyg i posiekanego jarmużu
2 łyżki masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE
Na dużej głębokiej patelni roztop masło klarowane.
Wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę, seler i brukselkę.
Smaż na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną pachnieć.
Od czasu do czasu mieszaj. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez kilka minut.
Dodaj bulion, pomidory i soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka.
Wyłącz ogień i dodaj posiekany jarmuż. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.