Sałatka tajska z selerem naciowym
Porcje: 1
Czas przygotowania: 10 minut
SKŁADNIKI:
4 łodygi selera naciowego
1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli
½ papryczki chilli
Garść liści kolendry
1 mała marchewka
Garść orzeszków ziemnych
Sos: 1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE
Seler i dymkę pokroić w cienkie plasterki.
Marchewkę zetrzeć na tarce.
Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Wymieszać składniki sosu.
Warzywa wraz z kolendrą wsypać do miski i wymieszać dokładnie z sosem. Odstawić na 10 minut, aby się przegryzło.
Przełożyć na talerz, posypać prażonymi orzeszkami i ozdobić listkami kolendry.
Sałatka smakuje wybornie z wolnogotowaną kaczką.