Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
700 g udek z kurczaka bez kości
120 g selera naciowego
5 g bułki tartej
1,5 łyżeczki ulubionej przyprawy do mięs
Sól i pieprz
4 jajka
PRZYGOTOWANIE
Jajka gotujmy na twardo. Mięso przekładamy do blendera, dodajemy pokrojonego drobno selera naciowego, przyprawy i bułkę tartą.
Całość blendujemy na jednolitą masę. Formę (11×25) wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy część masy.
Z jajek odcinamy końcówki i wykładamy je obok siebie na mięsie. Jajka przykrywamy pozostałym mięsem.
Masę dokładnie dociskamy, aby w gotowej pieczeni nie było dziur. Na wierzchu układamy kawałki selera naciowego.
Pieczemy w 180C przez 50 min. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.