Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków
SKŁADNIKI:
750 g małych młodych ziemniaków
220g fasolki szparagowej
3 duże jajka z wolnego wybiegu
1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
Mały pęczek ulubionych ziół (np. szczypiorku, koperku i natki pietruszki)
Opcjonalnie: 2 garście liści młodego szpinaku, roszponki lub rukoli
Sos:
1 1/2 łyżki musztardy
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz.
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Zalej niewielką ilością osolonej wody i gotuj do miękkości.
Z fasolki odetnij ogonki i dorzuć do ziemniaków pod koniec gotowania. Odcedź i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie ugotuj jajka na twardo ok. 6 minut (najlepsze będą takie na półtwardo gotowane ok. 4 minuty).
W kubku wymieszaj składniki sosu. Ziemniaki, fasolkę, seler i liście wrzuć do dużej miski.
Polej połową sosu i dobrze wymieszaj.
Dodaj jajka przekrojone na pół, polej resztą sosu, posyp grubo poszatkowanymi ziołami.
Przypraw solą i pieprzem.