Zupa cebulowo-selerowa
Porcje: 4
Czas przygotowania: 1 h 25 minut
SKŁADNIKI:
4 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
5 cebul
3 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku, posiekane
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
½ szklanki białego wina
2 łyżki mąki
3-4 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
bagietka lub bułka na grzanki
tarty parmezan lub inny ser dojrzewający
PRZYGOTOWANIE
Cienko pokrój cebulę i posiekaj drobno czosnek. Obierz seler naciowy i pokrój go w plasterki.
Wymieszaj cebulę z mąką. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę, seler i czosnek.
Dodaj oliwy i smaż od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Następnie dodaj tymianek, 1 liść laurowy, ocet balsamiczny i białe wino, zmniejsz ogień i karmelizuj przez około 1 godzinę.
Dodaj bulion warzywny i gotuj dalej przez chwilę, aż cebula będzie miękka.
Dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Wlej zupę do kokilek przeznaczonych do zapiekania, dodaj kromkę bagietki lub bułki (możesz wstępnie podpiec pieczywo na patelni lub w grillu), a następnie posyp garścią tartego sera, odrobiną tymianu i pieprzu.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ser dokładnie się rozpuści.